La ruta del Corb. Aquest itinerari per fer a peu, convenientment senyalitzat, ens permetrà conèixer alguns dels indrets més encisadors del terme de Peramola. Se surt d'aquesta vila i es continua pel Grau de Porta fins a la imponent roca del Corb, formada per conglomerats de tipus montserratí. L'excursió continua al voltant de la roca per retornar després pel mateix camí inicial fins a Peramola.
El romànic. La petita església de Sant Miquel de Peramola, situada al fossar de la vila, és un edifici d'una nau molt curta coberta amb volta de canó i acabada a llevant amb un absis semicircular obert directament a la nau. La porta, situada a la façana oest, té un arc de mig punt adovellat i es flanquejada per dues finestres rectangulars. Hi ha dues finestres més, una de doble esqueixada al centre de l'absis i una altra al mur sud, d'una sola esqueixada. L'absis és ornamentat exteriorment amb un fris d'arcuacions llombardes, que es repeteixen a la façana de ponent.
Santa Maria de Castell-Llebre, situada al capdamunt d'un esperó rocallós, destaca pel seu campanar de base quadrada i finestres geminades.
El lloc de Castell (Kastro Veteri) apareix esmentat per primer cop en un document de l'any 942, mentre que ja l'any 995 trobem referències d'una església consagrada a Santa Maria. L'església és un edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó de perfil apuntat i reforçada per dos arcs torals. A l'absis, de base semicircular prolongada, s'obren dues finestres de doble esqueixada i una petita obertura sobre l'arc de comunicació amb la nau. Hi ha tres portes, la principal de les quals és acabada amb un arc adovellat. El campanar és una torre de base quadrada amb dos pisos que sobresurten per damunt de la nau i finestres geminades als quatre vents.
Santa Llúcia de Tragó és especialment remarcable per la seva capçalera trevolada.
L'església de Tragó (Drago) ens apareix documentada per primer cop l'any 1279. Abans d'estar dedicada a Santa Llúcia havia estat sota les advocacions de Nostra Senyora del Roser i Santa Maria del Pla de Tragó.
És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó seguit, de secció semicircular i reforçada per dos arcs torals. La capçalera, trevolada, com haviem dit, és formada per un absis central i dues absidioles laterals de dimensions més reduïdes. Al centre de cada absis hi ha una finestra centrada de doble esqueixada. Una quarta finestra, a la façana de ponent, conserva vestigis de pintura mural. La porta s'obre a la façana sud, amb un arc adovellat. El campanar, situat a ponent, és una senzilla espadanya d'un sol ull.
El formatge artesanal. A la casa de la Penella, situada al nord del terme, elaboren artesanalment formatge curat i de tupí... així com de mató, que es comercialitzen amb la marca "Castell-llebre". Els responsables d'aquesta indústria familiar i artesanal són Fermi Tordesillas i Anna Garate.
No podem oblidar que els seus formatges han estat guanyadors de guardons en alguna de les edicions de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que té lloc el tercer cap de setmana d'octubre a la Seu d'Urgell així com en altres mostres de característiques semblants a la resta de l'estat espanyol.
Si voleu visitar Casa Penella es millor que abans contacteu amb ells.
També es fan visites comentades de mitja hora per a grups de 2 a 20 persones. Prèviament cal concertar hora tot telefonant al .
Aquests productes formen part també de l'exquisida oferta gastronòmica del municipi.
|
|
 |
Castell-Llebre. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
|
 |
Sant Miquel de Peramola. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
|
 |
Santa Llúcia de Tragó. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
|
|