Carrer principal d'Alàs. (Cliqueu per veure la imatge més gran)
El municipi d'Alàs i Cerc s'estén des de la ribera del Segre fins a la carena de la serra del Cadí, on el terme assoleix la seva màxima altitud al Cap de la Collada Verda (2.439 m). A Llevant, arriba fins al riu de Vilanova i a ponent es tanca a la vall de la Bastida. Solquen el territori els barrancs de Banat, Culebret, Bell-lloc i Cerc, a més del rec de l'Olla i Segalers. Al terme hi trobarem des dels extensos prats de la pastura de les terres vora Segre fins els boscos de pins de la vall de la Molina de Lletó.
Actualment podem arribar a tots els nuclis habitats del terme per carretera asfaltada. També es pot accedir, per pistes de muntanya, al despoblat de Lletó.
La base econòmica del terme ha estat, tradicionalment, l'agricultura i la ramaderia, activitats que encara ara representen el principal mitjà de vida dels veïns del municipi. És especialment destacable 
la ramaderia bovina, tant de llet com d'engreix. En els últims anys, els establiments de restauració han impulsat el sector de serveis, particularment al poble d'Alàs.
La majoria de la població es troba concentrada a Alàs, cap del municipi, mentre que la resta d'habitants, fins arribar als 407 dels cens de 1996, viuen als altres pobles del terme: la Bastida d'Hortons, Cerc, el Ges, Ortedó, Torres d'Alàs i Vilanova de Banat.
 
 
 
A la vostra dreta una vista general del poble de Vilanova de Banat

 

La ruta. Per conèixer de prop el terme d'Alàs i Cerc us recomanem una de les rutes que s'han senyalitzat a la comarca per a fer en bicicleta tot terreny. Es tracta de la volta a Lletò que, sortint de la plaça d'Alàs, ens menarà per l'ermita de la Mare de Déu de les Peces i els nuclis de Banat, Vilanova de Banat, Lletó, Ortedó i Bell-lloc fins a tornar al lloc d'inici.

El romànic. Els monuments romànics més interessants són l'esglèsia de la Mare de Deu de les Peces (a la vostra dreta), situada dalt d'un turó que domina el poble d'Alàs, i la de Sant Just i Sant Pastor, a Cerc, a més de l'esglesiola de Sant Romà de Banat, de propietat particular. El contrapunt al romànic el posa la capella de Sant Antoni, d'estil modernista, prop de Cerc.

Església de la Mare de Déu de les Peces. El Vilar de les Peces, a Alàs, és esmentat ja en un document de l'any 988 i l'església de Santa Maria és documentada des del 1077. La capella és d'una sola nau prolongada cap a migdia. La volta de canó original ha estat substituïda per una altra amb encavallada i cabirons 

Església de la Mare de Déu de les Peces. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
de fusta. L'absis és de base semicircular, amb paraments exteriors llisos i una finestra de doble esqueixada. El campanar, de planta quadrada i murs lleugerament atalusats, s'alça a la paret de tramuntana. És d'un sol pis, amb finestres en tres de les quatre cares i amb coberta d'un sol vessant.

 
LES DADES * FESTES  *MAJORS
Extensió 57,06 km2 Alàs 3r diumenge de juliol
Població 409 habitants Cerc 2n diumenge de juny
Ajuntament Tel. Ortedó 1r diumenge d'octubre
Bombers
Torres 3r diumenge de setembre
RESTAURANTS * Vilanova 2n diumenge d'agost
Alàs Tel. APLECS *
Dolcet Tel. Les Peces Dilluns de Pasqua
* * Segars Després de Pasqua

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell