Vista general d'Arsèguel
Si hem de definir d'alguna manera, i això sempre és difícil, la població urgellenca d'Arsèguel, ens atrevim a emprar el qualificatiu de "pessebre" per molts motius. En primer lloc perquè ens consta que no som els primers a fer-ho. Per altra banda, la seva mateixa situació geogràfica, al peu de la serralada del Cadí, i sobre un turó, li donen, vist des de la mateixa carretera, un aspecte entranyablement bucòlic.
Quan entrem al poble el primer que veiem és l'església de Santa Columba, o Santa Coloma, d'un romànic senzill, punt de trobada dels ramaders que encara fonamenten una bona part de la seva economia en la llet. A la plaça de l'església hom pot veure com s'agrupen 
els veïns, fen petar la xerrada, mentre esperen que la cuba de la cooperativa Cadí s'endugui la seva producció diària.
Abans d'endinsar-se pels carrerons del poble és bo d'admirar aquest monument arquitectònic, el seu esvelt campanar, la portalada d'arc de mig punt i el petit rosetó.
Especial atenció mereix al visitant un parell de curioses màscares esculpides a la paret de la façana de l'església, situades a banda i banda 
de la porta d'accés. Tot i que sempre es recomanable el passeig pels seus carrers, sinuosos i amb cases de pedra ben conservades i restaurades més ho és fer-ho en qualsevol dia de la setmana, que no s'escaigui, en festiu o època estiuenca. És aquesta una bona manera d'apreciar en el més absolut silenci, sols trencat a cops per el lladruc d'algun gos que ens ve a rebre, l'encant del poble. Aquí, com en altres indrets del Pirineu, son nombroses les cases de segona residència, amb tot el bo i no tan bo que això comporta, ja que per un cantó es veu garantida la conservació de les cases mentre que, per altra banda, porta implícitament la mort paulatina de la vida de poble. Malgrat tot cal dir que Arsèguel es dels pocs llocs de l'Alt Urgell on en aquests últims anys hi ha augmentat la població.

 

La plaça en una de les trobades.
La capital de l'acordió. Podem considerar Arsèguel com la capital de l'acordió, si més no diatònic. Des de l'any 1976 s'hi celebra cada estiu la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu -malgrat que es tracta d'un festival de caire internacional, únic i que aplega artistes d'arreu del món- el encontre de música popular més antic dels Països Catalans i que, enguany, ha arribat ja a la seva 26à edició. Si ho desitgeu, podeu passar tota la nit escoltant melodies d'arreu del món. Aquest any ha ampliat la seva oferta amb paradetes de luthiers i una vela on es podia escoltar a les noves generacions d'acordionistes.
El romànic. Que podem dir que ja no hàgim explicat ja sobre l'església de Santa Coloma? En tot cas una mica d'explicació més tècnica no anirà malament, si més no de la resta de la vila. Els orígens d'Arsèguel son medievals i encara visibles en el conjunt en el conjunt arquitectònic, no només de Santa Coloma, si no de tot el poble en conjunt, un dels més ben conservats de tot el Pirineu, amb cases de pedra, teula àrab i balcons de fusta. Des castell dels Cadell (segles XII i XIII) se'n conserven restes en murs de carrers i cases del nucli.
 

La fàbrica de llanes. Al nucli del Pont d'Arsèguel podeu visitar la Fàbrica de Llanes, una empresa tradicional de caire familiar -aneu a la "ruta dels oficis d'ahir" o cliqueu al vincle- que funciona encara amb energia hidràulica i on, entre altres màquines, encara treballa una espectacular filadora dissenyada al segle XVIII. En aquesta fàbrica es confeccionen els típics peücs, tapaboques i mantes de pastor.


 
LES DADES * FESTES  *MAJORS
Extensió 10,52 km2 Arsèguel 1r diumenge d'agost
Població 101 habitants TROBADA AMB ELS ACORDIONISTES
Ajuntament Tel. * Últim dissabte de juliol
Bombers 085 (Recomanat) CASES DE COLÒNIES
CASES DE PAGÈS * Casa de Colònies del Cadí,
Cal Roig Tel. APLECS *
* * Les Peces Dilluns de Pasqua
* * Segars Després de Pasqua

 
Torna a la pàgina principal