El terme municipal de Cabó compren gairebé la totalitat de la vall del mateix nom, perfectament delimitada per les serres d'Ares i de Prada, al nord; per la de Boumort, a l'oest; i  per la de Sant Joan, al sud. Travessa tot el terme el riu de Cabó, que neix sota el prat d'Olient, vora la serra de Prada.
Des de mitjan segle X la vall pertanyia a la família dels Caboet, que posseïa també extensos territoris. com ara les valls de Sant Joan i les d'Andorra, als quals s'afegí més endavant la vall de Castellbò.
Una carretera local, que surt de la C-14 (antiga C-1313) a l'alçada d'Organyà, comunica tots els pobles de la vall fins a la vila de Cabó amb el despoblat de Senyús. És encara transitable el camí vell, dit del Carro pels veïns de la vall.
La ramaderia de llet és la principal activitat econòmica del terme, si bé els darrers anys ha patit també, com la resta de la comarca, la reducció de les explotacions. Els antics conreus de vinyes i oliveres, que havien estat predominants a la vall, són ara gairebé testimonials.
La població es troba concentrada als fons de la Vall i a tocar de la carretera, en els tres nuclis actualment habitats: Cabó, el Vilar i el Pujal, a més de diversos masos.

 

Els dòlmens. Un passeig per la vall de Cabó ens permetrà veure fins a 7 monuments megalítics. És amb aquest motiu que s'hi ha senyalitzat la ruta dels dòlmens, especialment indicada per a fer en bicicleta tot terreny. D'aquesta ruta se n'ha editat una guia, que us serà molt útil com a companya de viatge.

El romànic. El monument romànic més interessant de la vall és Sant Serni de Cabó, edifici de característiques força singulars pels dos absis que formen la capçalera, orientats al nord i a l'oest i units amb una cúpula al creuer. També presenten elements romànics les esglésies de Sant Miquel del Vilar, Sant Bartomeu de Favà i Sant Iscle de Senyús. Un altre monument destacable és el conjunt format pel pont i l'aqüeducte medieval de Boixadera.

L'Arnaldeta de Caboet. Cada any per la festa major de Cabó (dissabte abans del penúltim diumenge d'agost), l'associació Amics de la Vall de Caboet escenifica l'obra de caire històric Arnaldeta de Caboet, pubilla de les Valls d'Andorra en temps del Catarisme, original d'Esteve Albert, en la qual hi participen una trentena de veïns del municipi.

Vista de l'església de Sant Serni de Cabó, uns dels monuments romànics més interessants de la vall de Cabó. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

 

LES DADES * FESTES  MAJORS
Extensió 79,51 km2 Cabó Penúltim diumenge d'agost
Població 127 habitants El Pujal 2n diumenge de setembre
Ajuntament Tel. El Vilar Últim diumenge de setembre
Bombers 085 (Recomanat) ARNALDETA DE CABOET
RESTAURANTS * Representació Dissabte abans del penúltim diumenge d'agost
Cabó Tel. * *

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell