Casa de Civís. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
Poble de l'Alt Urgell, que havia estat antigament un municipi independent però, al 1970, s'uneix amb els pobles veïns per formar l'actual municipi de Les Valls de Valira.
Es troba en la capçalera de la vall de Civís que és una variant de la Vall de Sant Joan i molt pròxim als límits amb el Principat d'Andorra, del qual el separa el coll de Canòlic i el de Vista, situats ambdós entre el pic de Cauver de 2051 metres, i la Serra de Francolí.
Travessa els seus territoris de nord a est el riu de Civís que, en arribar a Sant Joan Fumat, gira a llevant per ser tributari de la Valira a l'altura de la Farga de Moles.
L'antic castell de Civís pertanyia al vescomtat de Castellbó.
En les vessants de les muntanyes del poble si poden apreciar un gran nombre de "bordes" com les de Corvassill, Vallviguera, de Mitjà, de Jussà Sobirà, de Prats, etc. i les més conegudes per tothom, les de Conflent.
El poble de Civís es troba a uns 1511 metres d'altitud, en la vessant meridional del Bony de la Caubera de 2051 metres.
El topònim de Civís etimològicament té orígens pre-romànics. "Civici", i la seva parròquia es
esmentada ja en l'Acta de Consagració de la Catedral de la Seu l'any 839, mentre que en altres documents que fan referència a la històrica vall de Sant Joan Fumat ens apareix amb el nom de "Cevicz". Va ser Civís una població emmurallada. El llibre "Spill" de l'any 1519 citava les defenses d'aquest poble.
La parròquia romànica de Sant Romà consta d'una sola nau amb la capçalera quadrada i dos absidioles igualment quadrades, de les que ha desaparegut la de tramuntana en una remodelació del temple.
Té la porta en el frontis, que mira a llevant, i el campanar està situat junt l'angle nord-est. Es tracta d'una torre de planta quadrada, amb finestrals als quatre vents en el seu tercer pis i que es cobreix amb un teulat piramidal de pissarra.

 
DADES D'INTERÈS
Ajuntament.  Tel.: Festa Major, 3r diumenge d'octubre.

Festa del Roser, 1r diumenge de juliol.

 
Torna a la pàgina principal