Els raiers. Fins a començament del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera, el nucli més important de raiers de Catalunya. D'aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se'n conserven els records i els vestigis que podeu veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d'Ahir. A més l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada de dos rais entre els Clops de Fígols i el Pont d'Espia. Aquesta festa tradicional se celebra habitualment el tercer diumenge d'agost. Si voleu més informació cliqueu el vincle.
El romànic. El municipi de Coll de Nargó és un dels més rics de tot l'Alt Urgell en monuments romànics, (per això dediquem una secció especial en aquesta web) Hi podeu accedir des del menú de dalt o clicant al vincle "El romànic", o si voleu informació més detallada de Sant Climent feu el mateix.
Les Coves d'Ormini. Situades en l'estreta llenca de terra que delimiten la serra de Sant Joan al sud, mirador sobre Montanissell, i la serra de Finestres al nord, airosa talaia de la vall de Cabó. Les trobarem passada la casa del Pitarell, cap a ponent després de la Font Freda, a la dreta.
Les coves d'Ormini es poden considerar com de les més grans de la comarca, amb espaioses sales i formacions d'estalactites i estalagmites arreu. S'hi troben columnes de molt gruix i formes ben curioses.
El fàcil accés, arrel de la instal·lació en el seu interior d'unes escales metàl·liques els anys setanta, ha permès que visitants poc respectuosos, i altres hagin escrit noms a les parets. Des de finals dels anys noranta, a fi d'evitar més degradació l'accés ha estat tancat amb una porta i la clau per poder visitar-les és a Montanissell. Cal portar llanterna i roba vella, i anar amb molt de compte, ja que hi ha pendents molt relliscosos, si bé no representen cap perill.
Coll Piquer. En aquestes agulles de roca, conegudes pels Gegants de Coll Piquer, els practicants de l'escalada hi tenen un escenari privilegiat per dedicar-s'hi.
Són a poc més d'un quilòmetre del poble i s'hi accedeix directament des de Coll de Nargó seguint l'itinerari que surt pel carrer de la Unió, des del cap del poble i passant pel Roc Roi i la Portella, puja per l'obac del Belo fins a Coll Piquer.
Qui vulgui notar ben a prop les sensacions de la natura, pot pujar a Coll Piquer i seure una estona contemplant l'entorn A banda dels escaladors, Coll Piquer es recomanable de visitar a fi de respirar la tranquil·litat que s'hi respira, sobretot quan el sol arriba a Coll de Nargó per l'esquena.
Dolmen de Coll de Roget. Els dòlmens, també anomenats megalits, que vol dir pedra gosses, són tombes de tres i quatre mil anys d'antiguitat. Hi enterraven, segurament, els caps de les colles de pastors que en aquelles reculades èpoques ja menaven ramats d'ovelles i cabres.
La comarca de l'Alt Urgell és, amb l'Empordà i el Solsonès, la més rica en dòlmens de Catalunya. Al terme de Coll de Nargó en trobem força, sobretot als cap de serra, llocs enlairats i amb bona vista i també en collades i passos de camins molt antics, que són on els acostumaven a construir.
El de Coll de Roget, però, el trobem gairebé al fons de la vall, entre la casa de Fenollet i Montanissell.
Es troba rodejat d'un paisatge espectacular, reforçat pels espadats de la serra de Sant Joan, just a tocar del Forat del Pitarell, que per la gent del país no vol dir realment forat, sinó lloc de pas encaixat, de camins o de rius. cap a altres paratges.
Gavarra. Si el terme de Coll de Nargó hi ha un indret que captiva tant la vista com l'esperit, aquest és sense cap dubte el poble de Gavarra. Tot i ser a trenta quilòmetres de la capital del municipi, l'estreta carretera que hi porta passant per Valldarques, ens ofereix unes vistes magnífiques de mitja comarca de l'Alt Urgell.
Ja arribant a Gavarra, la primera imatge que ens presenta és un turonet coronat amb unes cases de pedra tirant a rogenca i teulades també de pedra. Destaca, com un senyal d'humanitat antiga, la rodona torre del campanar, que forma part de l'església de Sant Sadurní o de Sant Cerni. Amb el cementiri adossat forma un conjunt d'estil romànic de bella estampa. Podeu continuar la visita del poble passant pel portal i enfilant-vos tot seguit fins a l'indret on dominava el castell de Gavarra, ja nomenat en papers de començaments
|