El terme municipal d'Organyà és situat a la ribera del mateix nom, entre el congost de Tresponts, al nord, i el pont d'Espia, al sud. A l'est, el terme limita amb el riu Segre i a l'oest amb la muntanya de Santa Fe (1.207 m.), que domina la vila. Dins del terme d'Organyà, a migdia, hi ha l'enclavament de Fontanet, que pertany al municipi de Cabó. Reguen el terme el riu Segre, el riu de Cabó, poc abans de la seva confluència amb aquest, i el riuet de Fontanet. La vila s'abasta de l'aigua de la Font Bordonera. A l'est del municipi transcorre la carretera C-14 (abans C-1313), que comunica Organyà amb 
l'Urgellet i la Cerdanya i, per l'altre extrem, amb Coll de Nargó, Oliana i les terres planes de Lleida. D'aquesta carretera, dins mateix de la vila, hi surt la que va a la vall de Cabó i a Montanisell i la que, travessant el Segre, porta fins a Fígols.
A l'època medieval, la vila d'Organyà se la disputaren el priorat d'Organyà i els comtes de Foix, vescomtes de Castellbò. Els dos bàndols contendents van arribar finalment a un acord de condomini, segellat l'any 1232 amb la signatura d'un pariatge.
Antigament, la Fira de Sant Andreu d'Organyà era una de les més concorregudes del Pirineu. Per bé que els seus orígens no estan documentats, sabem que ja hi havia una fira al segle XII. Se celebrava durant més d'una setmana i concentrava animals de peu rodó procedents de tot l'Alt Urgell i també del Pallars, la Cerdanya, el Solsonès, l'Urgell, l'Aragó, Andorra i França. Hi anaven compradors d'aquests indrets, a més d'altres del País Valencià i Castella. Després d'una època de profunds canvis, aquests últims anys la Fira de Sant Andreu ha pres una nova embranzida amb un espai dedicat als productes artesans.
La majoria de les terres de conreu són ocupades actualment per farratges per al bestiar boví, tant de llet com per a l'engreix, principal activitat ramadera al municipi. A mitjans dels anys setanta, la instal·lació d'una factoria del grup Taurus va donar un important impuls econòmic al municipi. La bona comunicació d'Organyà ha fet créixer els serveis relacionats amb el turisme. A més dels establiments de restauració, des de fa pocs anys ha començat a funcionar una empresa municipal que s'encarrega de potenciar els atractius del terme i que actualment gestiona el càmping i una escola de vol en parapente. També s'ha creat una empresa privada d'esports d'aventura.
La població es concentra a l'únic nucli del terme, la vila d'Organyà, amb un bell centre històric, actualment en procés de restauració. Perdre's pels seus carrers estrets és una de les activitats més plaents que pot viure el visitant.

 

Les Homilies. L'any 1904 es va trobar a la rectoria de la vila una de les proses més antigues escrites en català. El text, conegut com les Homilies d'Organyà, correspon a sis sermons amb comentaris de diversos evangelis i epístoles. La seva datació cal situar-la entre finals del segle XII i principis del XIII. L'original es conserva a la Biblioteca de Catalunya, però a Organyà se n'exposen unes reproduccions. Les podeu contemplar a la sala dita també de les Homilies, on hi ha instal·lada l'oficina de turisme.

El romànic. La col·legiata de Santa Maria d'Organyà, va ser edificada en temps del bisbe Sal·la (981-1010). L'edifici, de planta basilical de tres naus, ha estat remodelat en diverses èpoques. D'estil romànic es conserven l'absis, semicircular o ornamentat amb un fris amb arcuacions llombardes, i el mur de ponent, on s'obre la porta, amb tres arcs apuntats en degradació.

El parapent. La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llençar-se en ala de pendent, o parapent. Les característiques atmosfèriques de la plana d'Organyà converteixen l'indret en un autèntic paradís per els amants d'aquest esport d'aventura. Si us voleu iniciar, a l'Escola de Vol d'Organyà podreu adquirir els coneixements teòrics i pràctics que us permetran gaudir d'emocions amb les màximes garanties de seguretat.

La Font Bordonera. (cliqueu per saber més coses sobre aquet bonic indret, també d'obligada visita).


 
LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 11,54 km2 Organyà 15 d'agost
Població 1.010 habitants APLECS *
Ajuntament Tel. Font Bordonera Dilluns de Pasqua
Bombers 085 (Recomanat) Santa Fe Dilluns de Pentecosta
Farmàcia Tel. FIRES *
TRANSPORT I VIATGES Del dibuix 2n diumenge d'agost
Autocars Vilà-Betriu De Sant Andreu Últim cap de setmana de novembre
GASOLINERA * MERCATS *
Ctra Lleida, Km 108 * Diumenges *
ÀREES RECREATIVES * ALBERGS I CASES DE COLÒNIES
Font Bordonera * Santa Fe
CÀMPING * ESPORTS D'AVENTURA
Organyà Organyà Turístic SA
* * Parapent Pirinenc

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell