La parroquia de Canelles (kannelles) és esmentada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell l'any 830, però no és coneix cap documentació referida a l'església de Sant Marc o Santa Eulàlia de Canelles de Fígols.
L'edifici és d'una sola nau coberta amb una volta de canó i acabada amb un absis quadrat.
La porta d'accés al temple, adovellada rusticament, es troba situada al frontís.
Al mateix mur hi ha una obertura en forma d'ull de bou i, al capdavant, el campanar de cadireta doble.
L'església, sense cap mena de dedoració, té les característiques pròpies de l'arquitectura rural pirinenca, de línies senzilles i austeres.
El poble, que pertany al municipi de Figols i Alinyà, és situat prop del riu de Canelles (que neix als vessants occidentals del coll de Barnús) amb el riu de Perles, alhora afluent del Segre.
 
 
 
 
A la vostra esquerra l'església de Sant Marc de Canelles. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

 
L'església de Sant Victor de Fígols apareix documentada per primer cop l'any 1051. L'edifici és d'una nau coberta amb volta de canó reforçada amb dos arcs torals.
A l'absis, semicircular i cobert amb una volta de pedra d'un quart d'esfera, s'obren tres finestres de doble esqueixada amb arcs de mig punt adovellats.
A banda i banda de la nau, prop de la capçalera, trobem sengles capelles rectangulars, a manera de creuer, afegides posteriorment a l'obra, inicialment, romànica.
La porta d'accés es troba situada al mur de migjorn i és coronada amb un arc de mig punt adovellat.
D'altre banda, el campanar, que s'alça sobre el mur de ponent, és d'espadanya amb dues finestres.
 
 
 
 
 
 
A la vostra dreta l'església de Sant Victor de Fígols. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

 


 
La parroquia de Perles (Perlas) és esmentada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell i l'església de Sant Romà de Perles apareix per primer cop en un document del 1051.
L'edifici era originàriament d'una nau coberta amb volta de canó peraltada i capçalada a llevant per un absis semicircular.
L'estructura ha estat modificada per les capelles afegides als murs laterals i la construcció de cossos adossats als dos costats de la nau.
Hi trobem dues finestres, una de les quals és de doble esqueixada i s'obre a la façana de migjorn; l'altra, d'una sola esqueixada, és a l'absis.
La porta, situada al mur de ponent es clou amb un arc rebaixat; al damunt s'obren un ull de bou i una petita finestra.
El campanar és d'espadanya de dos ulls.
 
 
 
 
 
L'església de Sant Romà de Perles, a la vostra esquerra. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

 
Santa Pelaia de Perles. L'edifici, d'estructura simple i línies humils, és d'una sola nau allargada posteriorment vers ponent.
L'obra primitiva és coberta amb una volta de pedra apuntada; la resta de la nau es cobreix amb un embigat de fusta.
L'absis, de base semicircular, es clou amb una volta de quart d'esfera.
Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada, rematada a l'exterior amb dos blocs de pedra tosca i contornejada a l'interior amb dovelles.
A la part més nova trobem dues finestres més a la façana de ponent, el mateix costat on s'obre el portal que substitueix el primitiu.
 
 
 
 
 
 
Santa Pelaia de Perles. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

 
Torna a la pàgina principal