L'església de Sant Martí de Taús. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
El poble de Taús i l'església de Sant Martí es troben documentats per primer cop en un testament de l'any 1094.
L'edifici és d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil lleugerament apuntat i reforçada per dos arcs torals que arrenquen de pilastres adossades als murs. L'absis de base semicircular és precedit per un arc presbiteral en el qual s'obren dos nínxols rectangulars. La porta original, en arc de mig punt i paredada des d'antic, és a la façana sud.
L'accés actual es troba situat a la façana de ponent.
Hi ha dues finestres de doble esqueixada, una al mur sud i una altra al centre de l'absis.
Per arribar-hi agafarem la carretera que surt de Noves de Segre, abans d'entrar al poble, i que es troba asfaltada uns dotze quilòmetres, fins a la localitat d'Espaen. Després en quedaran encara una altre dotzena de quilòmetres per arribar a Taús, per pista de terra, això si, ample i de fàcil accés.
Una ruta que val la pena de fer. En arribar ens espera aquest important monument romànic i un poble que cal passejar i en el que hi viuen unes 5 o 6 famílies.
La parroquia de Trejuvell (Trasiuvelli), apareix documentada per primera vegada l'any 1085, mentre que la citació més antiga de l'església de Santa Elena o de Santa Creu de Trejuvell és del 1312, per bé que el temple hauria estat construit durant la primera meitat del segle XI. L'edifici és d'una sola nau, coberta amb un embigat de fusta i capçada per un absis trapezoïdal.
A la façana sud és conserva, paredada, la porta original, mentre que l'accés actual és situat a la façana de ponent. Pel que fa a les finestres, es troben una de doble esqueixada prop de l'arc presbiteral, i dues més a l'absis, acualment paredades. El poble es troba al municipi de Noves de Segre, dins l'antic terme de la Guàrdia d'Ares, al vessant meridional del puig de Montcau, damunt la riba esquerra del riu de la Guàrdia. La seva església depen de Castellàs, al Pallars Sobirà.
A la nostra dreta Santa Elena de Trejuvell. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
El lloc de la Guàrdia és documentat des de l'any 1004, mentre que l'any 839 ja apareixia una església dedicada a Sant Esteve. L'edifici és d'una sola nau coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals i capçada per un absis semicircular que s'obre a través d'un arc presbiteral.
La nau original ha estat modificada en diverses èpoques amb la construcció de dues capelles rectangulars cobertes amb volta de canó, l'afegit d'una segona nau i l'allargament de tot el conjunt.
La porta actual es troba situada a migdia. D'altre banda el campanar és d'espadanya i s'alça sobre la façana de ponent. L'església de Sant Esteve de la Guàrdia depén de la de Taús. Cal dir que el poble de la Guàrdia d'Ares, situat a 1.594 m. d'altitut, fou municipi independent fins l'any 1972. L'antic terme comprenia, a més, els pobles d'Espaén, Trejuvell, Nyus i Auses. Actualment és una entitat local menor amb junta administrativa pròpia. El poble és situat en un turó, a la riba esquerra del riu d'Aguilar o riu de la Guàrdia.
A la vostra esquerra Sant Esteve de la Guàrdia. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).


Torna a la pàgina principal


Dades extretes del llibre "Via Romànica de l'Alt Urgell", editat pel Consell Comarcal