La Seu d'Urgell. (Cliqueu per veure la foto ampliada)
PUNT PIRINENC DE CENTRALITAT

Amb els seus 11.000  habitants, La Seu d’Urgell es configura com a centre neuràlgic de serveis d’una àmplia zona de l’Alt Pirineu català (regió que compta amb 60.000 habitants) i es troba situada en un punt geoestratègic privilegiat: a mig camí entre les ciutats de Barcelona i Toulouse, els dos principals centres urbans i econòmics del nostre entorn regional i al bell mig del Pirineu axial en la confluència dels rius Segre i Valira.

L’alt nivell d’equipaments i serveis de què disposa La Seu reforcen aquesta condició de centralitat i ciutat de serveis, podent-se citar entre d’altres els exemples següents:

Representació Institucional: seu del Bisbat d’Urgell, cap d’una diòcesi que abasta la totalitat del Pirineu català i bona part del Pre-Pirineu, el titular del qual ostenta el càrrec de Copríncep del Principat d’Andorra.

 
Assistència Sanitària: El Sant Hospital, atès per 160 professionals, amb oferta de 80 llits hospitalaris que cobreix l’Alt Urgell i bona part de Cerdanya.

 
Seguretat Ciutadana: Comissaria dels Mossos d’Esquadra, seu de la Regió Policial del Pirineu Occidental.

 
Centre comercial: La Seu presenta una oferta comercial significativa i variada, compaginada amb l’existència de dos importants mercats setmanals i amb la revitalitzada i mil.lenària Fira de Sant Ermengol, que presenta singulars manifestacions sectorials com la Fira de Formatges Artesans del Pirineu (amb assistència d’artesans de totes les regions pirinenques d’Espanya i França) i la Fira de l’Esquí Nòrdic, una puixant modalitat esportiva de la qual La Seu n’és la capital a nivell català.

 
Centre turístic i de congressos: La Seu presenta una oferta de més de 1.000 places hoteleres en establiments de qualitat de totes les categories. La ciutat va acollir, durant l’any 1998, més de 2.000 persones en congressos i convencions de caràcter nacional, estatal i internacional.

 
Serveis i actius culturals: Biblioteca municipal de Sant Agustí. La Biblioteca amb el major índex d’usuaris de poblacions catalanes de dimensions similars a La Seu, Sala de cultura i convencions de Sant Domènec, Arxiu Històric de la ciutat, Arxiu i Museu Diocesà d’Urgell així com un Patrimoni Monumental i Històric de primer ordre.

 
Seu de manifestacions esportives d’abast mundial: La Seu d’Urgell, principal centre espanyol i un
dels més importants d’Europa del piragüisme d’aigües braves disposa d’una instal.lació modèlica per a la pràctica dels esports nàutics: el Parc Olímpic del Segre, que el 1992 va ser l’escenari de les proves d’eslàlom dels Jocs Olímpics de Barcelona i que ha vingut acollint nombroses competicions internacionals de la modalitat, com el Campionat del Món’99, prova de classificació per als Jocs Olímpics de Sydney’2000, amb la participació de 45 seleccions nacionals.
A la vostra dreta el canal d'aigües tranquil·les del Parc del Segre. (Cliqueu per veure la foto ampliada)

 
Comunicacions: La propera reobertura de l’Areoport Internacional de La Seu-Andorra millorarà de manera molt considerable el sistema d’infrastructures  de comunicació i reforçarà la condició de centralitat de la ciutat.

 
Planejament estratègic: La Seu disposa des de 2 anys del seu propi Pla Estratègic, que marca les aspiracions de futur de la ciutat per als propers decennis en els camps de l’economia, la cultura, l’urbanisme, els equipaments i serveis i les comunicacions. El Pla Estratègic va ser elaborat mitjançant un procés obert i participatiu (300 urgellencs hi van col.laborar activament).

 
UNA CIUTAT AMB VOCACIÓ PIRINENCA
Iniciatives d’abast pirinenc impulsades des de La Seu d’Urgell:


L’Ajuntament de La Seu d’Urgell, amb la concurrència del Ministeri d’Obres Públiques, ICONA, la Universitat Autònoma de Barcelona, els Grups de l’Alt Pirineu, i sota el patrocini de la UNESCO, va liderar l’aplicació del programa MAB 6 ALT PIRINEU a finals dels anys 80. Aquest programa d’investigació va generar 18 publicacions sectorials i temàtiques que han marcat  l’avenir de la zona.

 
La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) es va constituir a La Seu d’Ur-gell l’any 1983. Amb l’objectiu d’unificar esforços, fer una promoció conjunta i millorar les comunicacions internes, aplega les comunitats autònomes del vessant espanyol de la serralada (País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya), les regions del vessant francès del Pirineu (Aquitània, Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló), així com el Principat d’Andorra.

 
La Comissió Interpirinenca de Poders Locals (CIPL) integrada pels municipis de La Seu d’Urgell, Barcelona, Toulouse, Foix, Ax-les-Thermes i les set parroquies d’Andorra, està presidida per l’alcalde de La Seu d’ençà que es va fundar, el 1983, i manté el propòsit d’intensificar la cooperació municipal trans-fronterera en els camps de la cultura, els esports, el turisme, la promoció socioeconòmica i les comunicacions.

 
La Seu ha estat el motor del procès de redacció de les BASES PER AL PLA ESTRATÈGIC DE L’ALT PIRINEU, el document resultant d’un procès obert i participatiu que va desenvolupar-se durant els anys 1997-1998 amb la implicació de més d’un miler de ciutadans i ciutadanes de l’Alt Pirineu, i que marca una reflexió col.lectiva per a definir un projecte comú de futur.

 
CIUTAT UNIVERSITÀRIA
La vocació universitària de La Seu es materialitza en diverses iniciatives que donen a la ciutat el caràcter de principal centre d’estudis superiors del Pirineu.

 
La  Seu és seu del Curs d’Estiu d’Estudis Pirinencs (CEEP), que enguany ha arribat ja a la seva 18ª edició. Aquest fòrum universitari, que ha esdevingut un sòlid punt de referència dels estudis sobre les àrees de muntanya i s’organitza anb la participació de les universitats Central y Autònoma de Barcelona, Lleida, Girona, Pompeu Fabra i Politècnica de Catalunya.

 
La Seu compta amb un important centre de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) que ofereix un total de 23 carreres i estudis superiors i aplega  un conjunt de més de 700 alumnes procedents de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra.

 
La ciutat és també la seu des de fa 6 anys de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida, que ha triat La Seu d’Urgell com a centre permanent dels seus cursos d’estiu i que l’any 2001 ha comptat amb la participació d’unes 500 persones entre professors i estudiants procedents de Catalunya i d’arreu de l’Estat.

 
La Sala de Cultura de Sant Domènec acull freqüentment fòrums i congressos de diferents àmbits científics i professionals que complementen les accions i programes anteriorment esmentats.

 
Escola Universitària de Turisme dels Pirineus (EUTP), del centre Joviat, recentment ubicada a La Seu, imparteix formació en el camp del tu-ris-me i està especialitzada en la temàtica de muntanya. Aquest conjunt d’esdeveniments periòdics configuren La Seu d’Urgell com un  centre universitari especialitzat en temàtiques de muntanya i especialment piri-nenques.

 


 
Serveis Llocs d'interès
Ajuntament Catedral i claustre
Policia Municipal
Església de Sant Miquel
Jutjat
Museu Diocesà d'Urgell
Bisbat d'Urgell Sala de Cultura de Sant Domènec
Biblioteca St. Agustí Mesures de la Bladería
Informació Turística Carrer dels Canonges
Sant Hospital    Casa Lluna
C.A.P.
Casa del Pelegrí
Consell Comarcal Carrer Major
Taxis Seminari
O.T.G. (I.N.E.M.) Palau episcopal
Farmàcies -
-
Passeig Joan Brudieu
Instal·lacions esportives Parc del Valira
Bombers
Parc dels Enamorats
Mossos d'Esquadra
Parc del Segre
Llar de St. Josep *
Estació d'autobusos *
Guàrdia Civil *
Ambulancies (Gualfa) *
Comissaria de Policia *
Correus *

 
Torna a la pàgina principal