Vista general de Noves de Segre. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
El terme municipal de les Valls d'Aguilar és situat a la dreta del Segre, entre aquest riu i el barranc de Gavarret, que fa de límit amb el Pallars Sobirà. Al nord, s'estén fins el port del Cantó i al sud-est arriba al congost de Tresponts. Travessen gairebé tot el terme els rius de la Guàrdia i de Pallerols, que s'uneixen a Noves i desemboquen al Segre; a ponent, el riu Major porta les aigües a la Noguera Pallaressa. L'escarpat de la major part del territori contrasta amb la suau plana de Taús, a 1.500 metres d'altitud.
De la carretera C-14 (antiga C-1313), a l'alçada de la Palanca de Noves, surt la carretera que comunica les tres valls que conformen el municipi. Alguns trams d'aquesta via estan asfaltats. Des d'Espaén fins a l'extrem de la vall hi ha pista de terra.
Durant l'època medieval, l'actual terme de les Valls
d'Aguilar va pertànyer al vescomtat de Castellbó. El terme és eminement agrícola i ramader. Hi predomina el bestiar boví de llet, a més d'alguns ramats d'ovelles. És de destacar l'existència d'un escorxador de porcs i una fàbrica d'embotits.
El nucli més poblat és Noves de Segre, cap del municipi. Els altres pobles del terme són Anyús, Argestues (el segon en població després del cap de comarca, Noves de Segre, -amb una trentena d'habitants censats i uns deu més de segona residència-), Bellpui, Berén, Biscarbó, Castellàs del Cantó, els Castells, Espaén, la Guàrdia d'Ares, Junyent, Malgrat, Miravall, Taús i Trejuvell. Cal dir que Valls d'Aguilar és, afortunadament, un dels municipis que ha vist créixer la població dels seus nuclis en els darrers anys, i, fins i tot, poblar llogarets que havien restat ja abandonats,

 

Els embotits. A Cal Bernadí de Noves de Segre elaboren embotits i pernils amb carn de porcs criats a la comarca. Entre les seves especialitats cal fer especial esment del deliciós bull de donja, entre altres. 
Es fan visites comentades d'una hora per a grups de fins a seixanta persones, els matins, de dimarts a dijous. Per concertar visita, heu de trucar al telèfon .

El romànic. Els monuments romànics del terme es caracteritzen per les seves línies senzilles i austeres. Santa Elena de Trejuvell, Sant Esteve de la Guàrdia i Sant Martí de Taús formen part de la Via Romànica, ruta transfronterera del romànic pirinenc. També són romàniques l'església parroquial de Sant Andreu, a Noves de Segre, així com Sant Bartomeu de Malgrat, Sant Martí de Berén, la Concepció de Miravall i Santa Llogaia de Bellpui. L'església de Sant Lluc d'Anyós és preromànica.
Atesa la gran quantitat i qualitat de romànic de que disposa el terme municipal de les Valls d'Aguilar em dedicat un apartat especial que trobareu a: indrets d'interès.

Dolmen de Biscarbó. Es tracta d'una magnífica cambra pirinenca de grans dimensions, que es manté en un bon estat de conservació. Es troba al cim del serrat que hi ha a ponent del poble de Biscarbó.
Des d'aquest indret es pot contemplar una extraordinària panoràmica del Cantó.
 

Església parroquial de Sant Andreu. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

LES DADES

LES DADES * FESTES MAJORS  *
Extensió 124,53 km2 Castellàs del Cantó 15 d'agost
Població 302 habitants Espaén 2n diumenge de novembre
Ajuntament Tel. La Guàrdia d'Ares 2n diumenge d'octubre
Bombers 085 (Recomanat) Noves de Segre Últim diumenge de juliol
Excursions Fàbrega Tel. Noves de Segre. Sant Serni (Festa Vella) Últim diumenge de novembre
CASAS DE PAYES * Taús Últim diumenge de setembre
Argestues APLECS *
* * Sant Martí de Taús Últim diumenge de maig
* * Sant Quin 16 de juny

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell