Sant Serni de Tavèrnoles, prop d'Anserall. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
El terme municipal de les Valls del Valira, el segon en extensió de l'Alt Urgell, està situat al nord de la comarca i és fronterer amb Andorra. S'estén des del pic de Salòria, al nord-est, fins al puig Punçó, a llevant, i pel sud arriba fins a gairebé tocar la riba dreta del Segre, prop de la Seu d'Urgell. En aquest municipi hi trobem les muntanyes de més altitud de la comarca. A quasi tots els nuclis habitats del terme s'hi arriba per carretera asfaltada. Per anar al poble d'Os de Civís cal entrar a territori andorrà i prendre el trencall d'Aixovall, cinc quilòmetres més amunt de la frontera. Durant l'Edat Mitjana, a l'actual terme de Valls de Valira hi van tenir extenses possessions els comtes d'Urgell, els quals els cediren al capítol de la Catedral d'Urgell i aquest els infeudà als senyors de Caboet, d'on passaren al vescomtat de Castellbò.
Al terme hi predomina la ramaderia de llet, encara que últimament s'hi ha anat introduint el bestiar vacú i equí de carn. Hi pasturen també alguns ramats d'ovelles. L'obertura d'establiments de restauració i de diverses residències-casa de pagès ha vingut a donar resposta al creixent interès turístic d'aquestes valls. A les Valls del Valira es mantenen habitats més d'una dotzena de pobles: Anserall (cap del municipi), Arcavell, Bescaran, Calbinyà, Civís, la Farga de Moles, Farrera dels Llops, Sant Joan Fumat i Os de Civís.

 

La ruta de Sorri. La ruta que us proposem està pensada per fer a peu i té una durada aproximada de tres hores i mitja. Se surt del poble de Bescaran i s'hi torna després de passar per l'Ingla, coll de Jovell, barranc Rigué, pla de Sorri, Sant Miquel i la Trellissa. Durant el recorregut podreu veure el dolmen de coll de Jovell.
El desnivell és de 500 metres i no és recomanable per a caminadors principiants.

El romànic. El municipi de Les Valls del Valira té alguns dels elements romànics més importants de la comarca. 
El més destacat és la capçalera de l'església de l'antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, declarat monument d'interès històric i artístic. 
També mereixen una visita l'església de Sant Martí d'Ars, amb el seu singular campanar rodó, i el campanar de Sant Martí de Bescaran, d'estil llombard. Aquesta torre-campanar construïda a cavall dels segles XI i XII és avui per avui el símbol més característic i ancestral de Bescaran.
També són romàniques Santa Eulàlia d'Asnurri, Santa Eugènia d'Argolell (ambdues les podeu veure aquí al costat) i Sant Pere d'Os de Civís.

Els artesans. A la Farga de Moles trobareu la pedrera de Cal Cotet, on encara es talla la llosa amb tècniques artesanals.
Hi podeu contactar a través del telèfon: . A Cal Blasi de Bescaran és oberta al públic una exposició permanent d'art i artesania de l'escultor Philippe Lavaill (autor de l'escultura que podeu veure a l'entrada de la Sala de Cultura i Convencions de Sant Domènec de la Seu d'Urgell) i de la ceramista Carme Invernon.
Per fer una visita comentada al seu taller, podeu concertar hora al telèfon .

Els bolets. Encara que us sembli estrany la incidència dels bolets a la comarca de l'Alt Urgell és força important... i una font d'ingressos afegida per a moltes persones. A banda d'Organyà, amb el carrer principal atapeït per venedors ambulants a la tardor, també la carretera N-145, que recorre de nord a sud el municipi de Les Valls del Valira és també un exponent de paradetes de venedors de bolets. Sense cap mena de dubte el rovello s'endú la major part de l'admiració d'aquells que s'aturen en el diferents raconets que trobem a la carretera i que plogui o faci sol sempre apareixen tot just arriba l'època boletaire a l'Alt Urgell.

Santa Eulàlia d'Asnurri. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
Santa Eugènia d'Argolell. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).

LES DADES

LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 170,93 km2 Anserall 1r diumenge de setembre
Població 748 habitants Argolell 2n diumenge d'octubre
Ajuntament Tel. Arcavell 1r diumenge d'octubre
Bombers
Ars 2n diumenge de novembre
Esports d'aventura Tel. 00 Asnurri 3r diumenge de setembre
CASES DE PAGÈS * Bescaran 2n diumenge de novembre
Bescaran Cal Penya, Calbinyà 2n diumenge de juliol
Calvinya Cal Serni Civís 3r diumenge d'octubre
* Cal Guilló, La Farga de Moles 15 d'agost
Civís Cal Fuster, Os de Civís Últim diumenge de juny
* * St. Joan Fumat Últim diumenge de maig

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell